De buurmannen uit Altena halen hun C-diploma

De buurmannen uit Altena halen hun C-diploma

Het gebeurd niet zo heel vaak dat volwassenen aankloppen bij een zwembad om op zwemles te gaan. Als het gebeurd dan is vaak de reden dat ze nooit hebben leren zwemmen, angst hebben voor water waar ze niet kunnen staan of de zwemvaardigheden die vroeger aangeleerd zijn weer bij te schaven.
Jan (49) en Timo (36), buren uit Altena, kwamen samen naar het Molenduinbad Norg om zwemlessen te gaan volgen.

Jan heeft te kampen met pijnlijke gewrichten en op advies van de huisarts moest hij gaan bewegen, het liefst zwemmen. Maar dat kon hij nog niet zo goed. Jan’s zoon volgde al zwemles in het Molenduinbad Norg en om het advies van de huisarts op te kunnen volgen, wilde Jan ook op zwemles. Voordat hij begon met de lessen kon hij al wel een klein beetje zwemmen, maar een goede schoolslag zat er nog niet in. Zijn conditie was ook nog niet helemaal op pijl.
Timo, geboren in Mynämäki (Finland), stond tijdens zijn eerste zwemles nogal zenuwachtig op de kant. In het water springen zag hij absoluut niet zitten, en al zeker niet met het hoofd eerst! Timo vond het diepe water maar eng en wilde daarvan af, ook de techniek van de zwemslagen wilde hij beter leren. 

Week na week kwamen de mannen naar Norg. De eerste lessen waren ze wat voorzichtig en stilletjes, maar toen het zwemmen, watertrappen en erin springen wat makkelijker ging, begonnen ze het toch wel erg leuk te vinden. Jan kreeg de zwemslagen steeds beter onder de knie, alhoewel die knie wel pijnlijk was bij sommige bewegingen. Timo kreeg lol in het springen en zelfs duiken was na een aantal lessen helemaal geen probleem meer. Afzwemmen voor het A-diploma kwam steeds meer in zicht. Zonder problemen en hartstikke trots haalden ze in juni dit diploma.

Ze hadden de slag te pakken en wilden door voor hun B én C diploma. Twee maanden lang hebben de mannen gewerkt aan alle vaardigheden die nodig zijn voor het B-diploma. Duiken en onderwater zwemmen, drijven, langere afstand met en zonder kleding aan zwemmen en de borstcrawl en rugcrawl. Jan en Timo waren voorbeeldige leerlingen, leerden snel en eind juli was daar weer het spannende moment waarop afgezwommen mocht worden. Zonder problemen wisten ze ook dit keer weer te slagen.

Na het tweede diploma was het eerst tijd voor de zomervakantie, stil zitten konden ze niet dus waren ze regelmatig in het water te vinden om zelf te oefenen. Redelijk uitgerust gingen ze na de vakantie vol goede zin en enthousiast weer verder met de lessen waarbij ze weer veel nieuwe dingen moesten leren en oefenen. Nog meer vaardigheden met nóg meer kleding aan, langere afstanden zwemmen en andere vaardigheden die ze nog niet eerder gedaan hadden. Alle onderdelen die horen bij de laatste van de drie diploma’s werden zonder problemen door de mannen uitgevoerd. En zo stonden ze afgelopen dinsdag op de rand van het bad klaar om examen te doen voor het C-diploma. Na het hele examenprogramma doorlopen te hebben met op de kant aanmoedigend publiek, was het duidelijk; de mannen waren met vlag en wimpel geslaagd! Met dit C-diploma voldoen deze twee mannen aan de Nationale Norm Zwemveiligheid zoals die door de Nationale Raad Zwemveiligheid is gesteld.
Nadat ze hun diploma in ontvangst hadden genomen ging het gesprek al snel over wat voor abonnement ze zouden aanschaffen voor het zwembad, ze zullen dus nog vaak komen zwemmen.

Jan en Timo, van harte gefeliciteerd met jullie diploma’s en bedankt voor jullie inzet, enthousiasme en gezelligheid! Nog heel veel zwemplezier toegewenst!

Zwemles voor volwassenen
< >